>
ساعت کاری
7:30 الی 16:15
تلفن تماس
7 - 88877610 (021)
آدرس
تهران، خیابان نلسون ماندلا (آفریقا) ، قبادیان شرقی پ 1

رخدادهای بیمه اتکائی

بیمه اتکائی چیست؟


بیمه اتکائی چیست؟
سرمایه و اندوخته های شرکت های بیمه اگر چه مبالغ قابل توجهی می باشد لکن در مقایسه با تعهدات بسیار سنگینی که قبول می نمایند بسیار اندک و ناچیز است به همین دلیل در مقابل حوادث و خطرات بزرگ فوق العاده آسیب پذیر می باشند .
توسعه فعالیت های اقتصادی، ایجاد واحدهای عظیم صنعتی، ناوگان بزرگ هواپیمائی و دریائی، پوشش های مسئولیت و وجود تجمع خطر در رشته های مختلف بیمه تعهدات شرکت های بیمه را روز به روز افزون تر نموده است .
شرکت های بیمه برای کاهش تعهدات سنگین خود راهی جز واگذاری بخشی از تعهدات خود به دیگر شرکت های بیمه ندارند . این واگذاری به روشهای
مختلف صورت می گیرد که به آن بیمه اتکائی گفته می شود .
همانطور که بیمه گذاران اموال و دارائی خود را نزد شرکتهای بیمه، بیمه می نمایند شرکت های بیمه نیز خود را در مقابل خسارات سنگین و بزرگ که ممکن است وضعیت مالی آنها را با مخاطر روبه رو نماید نزد شرکتهای بیمه دیگر (بیمه گر اتکائی) بیمه می نمایند . در واقع با این عمل شرکتهای بیمه اشخاص ثالثی به نام بیمه گر اتکائی را در نتایج مالی تعهدات خود سهیم
می نمایند.
بیمه اتکائی رشته ایست تخصصی که با عامه مردم ارتباطی نداشته لذا فقط آن دسته افرادی که در بخش های اتکائی شرکت های بیمه فعالیت دارند یا دانشجویان رشته بیمه با آن کم و بیش آشنائی دارند . به همین دلیل در این زمینه کمتر مطلبی نوشته و یا انتشار یافته است باید اشاره نمایم که در رابطه با بیمه اتکائی به زبانهای انگلیسی و فرانسه کتب و مقالات زیادی وجود دارد که دو کتاب آن توسط بیمه مرکزی ایران ترجمه و انتشار یافته است .
بیمه اتکائی عملی است که به موجب آن بیمه گر مستقیم شخص دیگری به نام بیمه گر اتکائی را در نتایج مالی تعهدات بیمه خود به طرق مختلف مشارکت می دهد. با بیمه اتکائی خطر بین چندین شرکت بیمه در داخل و خارج از کشور تقسیم می گردد بنابراین در صورت بروز خسارتی بزرگ وضعیت مالی یک شرکت بیمه با مخاطره روبه رو نخواهد گردید به عبارتی ساده تر بیمه اتکائی یعنی تقسیم و توزیع خطر .
مکانیزم عملی بیمه اتکائی بدین شکل میباشد که بیمه گر اتکائی در مقابل دریافت مبلغی (حق بیمه) تمام یا بخشی از تعهدات بیمه گر واگذارنده را به عهده می گیرد .

تاریخچه بیمه اتکائی
اولین نشانه ای که از بیمه اتکائی به ثبت رسیده است مربوط به یک سفر دریائی در سال ۱۳۷۰ میلادی می باشد . در سال ۱۶۸۱ میلادی لوئی چهارم با صدور فرمانی مجوز بیمه اتکائی را در فرانسه صادر کرد . در قرن هجدم بیمه اتکائی در اروپا توسعه و گسترش پیدا کرد تا اینکه در سال ۱۸۶۴ میلادی عملا” مقررات متعدد در این زمینه تدوین شد بنابراین سال ۱۸۶۴ را باید نقطه عطفی در بیمه اتکائی بدانیم .
اولین شرکت های بیمه اتکائی که به وجود آمدند شرکت های بیمه وابسته به شرکت های دیگر بودند که اولین آن شرکت بیمه وسلر- Veslerمی باشد که در سال ۱۸۴۳ تاسیس گردید این شرکت ها مازاد ظرفیت شرکت های مادر را به عهده می گرفتند . امروزه تعداد زیادی از این شرکتها هنوز با توان زیاد در عرصه بیمه اتکائی دنیا فعالیت می کنند که در این میان می توان به شرکت بیمه اتکائی سوئیس سوئیس ری- Swiss Re اشاره نمود این شرکت توسط سه شرکت دیگر سوئیسی در سال ۱۸۶۳ تاسیس گردید و در شرایط فعلی (سال ۱۹۹۶) با حق بیمه چهار میلیارد و سیصد و هفتاد و دو میلیون دلار دومین شرکت بیمه اتکائی دنیا است .
اولین شرکت بیمه اتکائی که به صورت مستقل و حرفه ای شروع به کار کرد شرکت بیمه کلن ری است که در سال ۱۸۶۴ در شهر کلن آلمان تاسیس گردید . این شرکت در سال ۱۹۹۶ در رده هفتم شرکت بیمه اتکائی از نظر حجم حق بیمه قرار دارد .
در کشور انگلستان نیز شرکت های زیادی به صورت وابسته به وجود آمدند که برخی از آنها از صحنه بیمه ای خارج شده و برخی هنوز در حال فعالیت می باشند اما اولین شرکت هائی به صورت حرفه ای در انگلیس تاسیس گردیدند شرکت بیمه اتکائی مرکانتایل اند جنرال- Mercantile and General در سال ۱۹۰۷و شرکت برتیش اند اروپین – British and European در سال ۱۹۰۸ می باشد .
در کشورهای در حال توسعه نیز بیمه های اتکائی اغلب توسط شرکت های که دولتی ارائه شده است که از این دسته به شرکت بیمه اتکائی شیلی در سال ۱۹۲۰ می توان اشاره نمود .

جنبه های حقوقی بیمه اتکائی
در قرارداد بیمه اتکائی شخص بیمه گذار دخالتی نداشته و بیمه گر اتکائی نیز مسئولیتی در مقابل او ندارد . زمانی که بیمه گر واگذارنده ریسکی را واگذار می نماید قرارداد جدیدی بین بیمه گر واگذارنده و بیمه گر اتکائی ایجاد می شود این قرارداد جدا از قرارداد بیمه ایست که بین شرکت بیمه و بیمه گذار به وجود آمده است و هیچگونه رابطه ای بین بیمه گذار و بیمه گر اتکائی در هیچ مرحله ای از قرارداد به وجود نمی آید بنابراین به طور خلاصه می توانیم بگوئیم :
– قرارداد اتکائی هیچگونه ارتباطی با قرارداد بیمه مستقیم ندارد .
– در قرارداد اتکائی رابطه حقوقی که بیمه گذار و بیمه گر اتکائی بتوانند به نحوی با هم در ارتباط باشند وجود ندارد و شخص بیمه گذار هیچ نوع حرکت حقوقی در مقابل بیمه گر اتکائی نمی تواند انجام دهد .
بنابراین به عنوان یک اصل باید پذیرفت که رابطه بین بیمه گذار و بیمه گر از یک طرف و رابطه بین بیمه گر واگذارنده و بیمه گر اتکائی از طرف دیگر به طور کاملا” منفک از یکدیگر
می باشند . به موجب این اصل بیمه گذار هیچگونه حقی که بر اساس آن می تواند از بیمه گر اتکائی به طور مستقیم تقاضای خسارت نماید ندارد مگر این که در قرارداد اتکائی به طور صریح تاکید و یا توافق خاصی صورت گرفته باشد . در بعضی از بازارهای اتکائی به ویژه در ایالات متحده امریکا با استفاده از کلوز خاصی به نام (Cut through) که این شرط به ندرت و با احتیاط توسط بیمه گران اتکائی به قرارداد الحاق می شود . این حق را به دست می آورد، در مواردی که بیمه گر صادر کننده بیمه نامه دچار مشکلات مالی یا اعسار گردد و از پرداخت خسارت عاجز شود مستقیما” به بیمه گر اتکائی مراجعه و خسارت خود را دریافت نماید .
در زمینه ماهیت حقوقی عملیات اتکائی تاکنون مطالعات کمی صورت گرفته است زیرا قرارداد اتکائی معمولا” یک قرارداد محرمانه بوده و افراد عادی کمتر با آن آشنائی دارند علاوه بر آن اختلافاتی که بین بیمه گر واگذارنده و بیمه گر اتکائی به وجود می آید کمتر در مراجع قضائی و دادگاه مطرح شده و معمولا” از طریق داوری و مذاکره حل وفصل می گردد بدون این که ماهیت این گونه مسائل مشخص و منتشر گردد .
امروزه به هنگام عقد قرارداد اتکائی طرفین در متن قرارداد پیش بینی می کنند که در صورت بروز اختلافاتی قانون کدام کشور حاکم باشد و در مواردی که چنین موضوعی پیش بینی نشده باشد طبق عرف بین المللی قانون کشور واگذارنده حاکم می گردد.

دفتر مرکزی

  • جزیره کیش ، میدان سنایی ، بلوار اندیشه ، قطعه N.B.O.16
  • کدپستی : 7941778354
  • تلفن : 7 - 44420785 (076)
  • نمابر : 44420958 (076)
  • رایانامه : aminre@aminre.net

دفتر ارتباطی

  • تهران ، بلوار نلسون ماندلا (آفریقا) ، خیابان قبادیان شرقی ، پلاک 1
  • کدپستی : 1917635711
  • تلفن : 7 - 88877610 (021)
  • نمابر : 88788964 (021)
  • رایانامه : aminre@aminre.net

سهامداران عمده

بیمه آسیا بیمه البرز توسعه کسب و کار سبا بیمه دانا سرمایه گذاری صبا تامین سهامی بیمه ایران بیمه ایران معین سرمایه گذاری واسطه گری مالی یکم بانک تجارت صندوق سرمایه گذاری امین یکم فردا بانک صادرات ایران سرمایه گذاری اکسیرسودا

كليه حقوق متعلق به : شرکت بیمه اتکائی امین می باشد.
طراحی و ایجاد : شركت مهندسی رز انديشه هوشمند

Search